1. Preskočite na izbornik
  2. Preskočite na sadržaj
  3. Preskočite na podnožje

Cjeloživotno obrazovanje

Cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva: stjecanje i osuvremenjivanje svih vrsta sposobnosti, interesa, znanja i kvalifikacija od predškole do razdoblja nakon umirovljenja. Promicanje razvoja znanja i sposobnosti koje će omogućiti građanima prilagodbu “društvu znanja” i aktivnom sudjelovanju u svim sferama društvenog i gospodarskog života te na taj način utjecanje na vlastitu budućnost. U kontekstu cjeloživotnog obrazovanja uvažavaju se svi oblici obrazovanja: formalnoobrazovanje (npr. tečaj na fakultetu), neformalno obrazovanje (npr. usavršavanje vještina potrebnih na radnom mjestu), i informalno obrazovanje, međugeneracijsko učenje (razmjena znanja u obitelji, među prijateljima).

Formalno obrazovanje označava djelatnost koja se izvodi prema programima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa radi stjecanja stručnog znanja, vještina i sposobnosti. Nakon završetka takvog programa polaznici dobivaju javnu ispravu.

Neformalno obrazovanjeo značava organizirane procese učenja usmjerene na osposobljavanje i usavršavanje za rad, za različite socijalne aktivnosti te za osobni razvoj. Provodi se u ustanovama za obrazovanje odraslih, trgovačkim društvima, tvrtkama, udrugama, sindikatima, političkim strankama, sportskim društvima, različitim centrima itd. Provodi se neovisno od službenog obrazovnog sustava i ne vodi izdavanju javnih isprava.

Informalno obrazovanje obuhvaća aktivnosti u kojima osoba prihvaća stajališta i pozitivne vrednote te vještine i znanja iz svakodnevnog iskustva i raznolikih drugih utjecaja i izvora iz svoje okoline. Ono je prirodna pojava u svakodnevnom životu i za razliku od formalnog i neformalnog obrazovanja ne mora se odvijati svjesno.

Tjedan cjeloživotnog učenja

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizira 5. Tjedan cjeloživotnog učenja 2011. koji će se provoditi od 8. do 15. rujna 2011.

Ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Opći je cilj ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja ukazati na raznolikost cjeloživotnog učenja i veliki broj oblika i načina kojima se ono ostvaruje. Provodi se pod sloganom A KAKO UČIŠ TI?

Aktivnosti u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske.
Važna novina je i uvođenje regionalnih koordinatora koji su zaduženi za pomoć pri organizaciji Tjedna. Popis i raspored regionalnih koordinatora nalazi se u materijalima.

Nadalje, utemeljena je nagrada ”Maslačak znanja” za postignuća u učenju odraslih osoba, čiji je glavni cilj isticanjem i promoviranjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja potaknuti i motivirati sve gađane/ke u Republici Hrvatskoj da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja.

Svečano otvorenje Tjedna cjeloživotnog učenja je 8. rujna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s početkom u 12:00 sati, a poslije Svečanog otvorenja tribinom će se (s početkom u 13:30 sati) obilježiti Međunarodni dan pismenosti.

Pozivamo vas da se priključite provedbom svojih aktivnosti.

Informacije o Tjednu možete pronaći i pratiti na internetskoj stranici Cjeloživotnog učenja.

Tehničko učilište Vinkovci i Vukovar tijekom tjedna cjeloživotnog učenja otvaraju vrata svim zainteresiranima da nas posjete, konzultiraju se i tako saznaju informacije koje bi im mogle pomoći u razvoju svoje karijere.

Podijelite na društvenim mrežama:

Share |

Prijava za polaznike: prijavite se za pristup materijalima

Obavijesti i dokumenti nastavne novosti

  • Cjeloživotno obrazovanje

    Cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva: stjecanje i osuvremenjivanje svih vrsta sposobnosti, interesa, znanja i kvalifikacija…

  • Započeo upisni rok

    Poštovani, Tehničko učilište Vinkovci  upisuju polaznike  za sljedeća zanimanja:   - ekonomist - komercijalist…