Slastičar - III. stupanj
Cilj
Stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti polazniku da nakon završenog obrazovanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju slastičar/ka.
ZNANJA, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA
a) opće zadaće:
– steći osnove profesionalnoga obrazovanja na temelju kojega je moguć daljnji osobni razvoj u struci,
– steći uvide u odnose u svojoj profesiji i sposobnost uspostave komunikacije sa suradnicima kao i društvom u cjelini,
– spoznati vlastite mogućnosti i dosege,
– spoznati radne, zakonske, ekonomske, političke i socijalne odnose,
– biti sposoban uskladiti vlastite zahtjeve sa zahtjevima okoline.
b) zadaće koje proizlaze iz opisa poslova i radnih zadataka zanimanja:
– upoznati atraktivnost i važnost zanimanja slastičar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
– upoznati opasnosti na radu,
– upoznati propise o radu na siguran način,
– upoznati mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
– upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekova okoliša,
– racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
– znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremi koju koristi slastičar,
– planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
– razviti i primjenjivati osobine slastičara (image),
– spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
– upoznati opremu slastičarnice-kuhinje (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar, posuđe i sl.),
– znati dužnosti slastičara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
– upoznati i znati primijeniti različitu pisanu dokumentaciju – recepte, jelovnik, cjenik i sl.,
– naučiti pripremu slastica u ugostiteljskim objektima,
– upoznati običaje pojedinih naroda i njihove nacionalne specijalitete kod slastica,
– znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
– upoznati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
– upoznati namirnice biljnog podrijetla načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine,
– upoznati uživala i njihovo korištenje u prehrani.
UVJETI UPISA
U program stjecanja srednje stručne spreme za zanimanje SLASTIČAR/KA može se upisati osoba koja ima završenu osnovnu školu i najmanje 15 godina života,
- liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti,
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
Za upis u program prekvalifikacije za zanimanje slastičar/ka polaznik mora imati 17 godina i završen neki od programa trogodišnjeg ili četverogodišnjeg trajanja obrazovanja, liječničko uvjerenje (potvrda) o zdravstvenoj sposobnosti, te sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu.
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe vrste škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti
Program prekvalifikacije za zanimanje SLASTIČAR/KA prilagođen je prethodnom obrazovanju, dobi, znanju, vještinama i sposobnostima odraslih.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva odluku o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Srednja škola molimo kliknite na smjer
Podijelite na društvenim mrežama:
Prijava za polaznike: prijavite se za pristup materijalima
Obavijesti i dokumenti nastavne novosti
-
Cjeloživotno obrazovanje
Cjeloživotno obrazovanje podrazumijeva: stjecanje i osuvremenjivanje svih vrsta sposobnosti, interesa, znanja i kvalifikacija…
-
Započeo upisni rok
Poštovani, Tehničko učilište Vinkovci upisuju polaznike za sljedeća zanimanja: - ekonomist - komercijalist…